Değer Mühendisliği Nedir ?

Mühendislik Ekonomisi kitabının yazarı Prof.Dr.Osman Okka. Değer mühendisliğini şu şekilde tanımlamıştır;

Değer Mühendisliği, firmanın ürettiği projelerin, hizmetlerin fonksiyonlarını analiz etmek suretiyle değerinin artırılmaya, maliyetlerin minimize edilmeye çalışıldığı sistematik bir yöntemdir. Projelerin maliyetini düşürerek değerini artırmak için firmaların kendisine ait değer mühendisliği birimini kurması ve uygulaması gerekir. Uygulamadığı müddetçe pazardaki rekabette rakipler karşısında zorlanır.

İmo İzmir; Genellikle istenilen şey minumum zaman  ve maliyette projenin en iyi kalitede üretilmesidir. Tasarım, tasarımın nasıl uygulandığı ve dış etkenler bir projenin başarılı olabilmesi için gerekli unsurlardır. Şüphesiz tasarımın önem derecesi diğer ikisinden daha yüksektir. Eğer tasarım kötü yapılmış ise o projeden kazanç elde edebilmek için yapılan çalışmalar sonuç vermeyecektir.Tasarım bizim kontrolümüz altındadır.

Değer mühendisliği bir ürünün maliyeti ve aynı ürünün fonksiyonu arasındaki ilişkiyi geliştirerek ödenen para için en iyi değeri sağlamayı amaçlar. Maliyet, değer ve kıymet  arasındaki ilişki;

Değer= Fonksiyon Maliyeti / Fonksiyonun Kıymeti

olarak ifade edilir. Burada kıymet o fonksiyon için ödenmesi gereken en düşük miktar olarak algılanmalıdır. Maliyetin kıymete olan oranının bire eşit olması o fonksiyon için değerin iyi olduğunu gösterir. Oranın yüksek olduğu yerlerde ise tasarruf sağlanması mümkün olacaktır.

Örneğin; X bir firma inşaat firması imal ettiği akıllı evlerin değer analizini yapmak istemektedir. Firma bu evlerin normal fonksiyonları için 400 ve akıllı sistemler için 600 değer puanı vermektedir. Firma kendi evlerinde oturan müşterilerinden 10


Yorum bırakın